Блог

Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се запознае 19.11.2019 18:54

Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се запознае

Етикетът и изискванията, които трябва да се съблюдават при формалното облекло, доста често са хлъзгава и подвеждаща материя. Причината е, че кодът тук е изтъкан от поредица неписани правила, които не сте длъжни да знаете, особено ако не се обличате ежедневно в официален костюм, или не сте изтъкнат моден експерт.

Затова днес, ние от LAZARINI, синтезриахме накратко всички основни норми, свързани с правилния подбор и употреба на официално мъжко облекло, с които съвременният джентълмен трябва да бъде наясно. Познаването на тези принципи и правила не само ще ви предпази от грешки и сконфузни ситуации, но ще ви даде свободата по-смело да експериментирате с всеки елемент от облеклото си, и постепенно да изградите адекватен на вътрешните си потребности, индивидуален стил. Предлагаме ви подробен списък с компонентите, съставляващи цялостния мъжки формален аутфит, както и всички критерии за техния подбор, комбиниране и правилно практическо приложение.


 

Сакото

Изключително важно е сакото да ви бъде по мярка, като има няколко начина лесно да установите дали е така. Обърнете внимание на раменете и дали са плътно обгърнати в горната част на сакото. Ако раменете на костюма в горната част падат ниско встрани от вашите рамене, това означава, че сте подбрали прекалено голям за вас размер. Друг лесен начин да проверите дали сакото ви е по мярка, е да пъхнете ръката си между закопчаното вече сако и гърдите си, като трябва да има достатъчно свободно място, но едновременно с това да го усещате прилепнало. Наличието на пространство между реверите и яката на ризата е друга индикация, че не сте уцелили подходящата за вас номерация. Реверите трябва да лягат плътно върху гърдите. В случай че стоят прекалено изпънати, твърде вероятно е да сте избрали сако в по-малък от вашия размер. По отношение на дължината, сакото трябва изцяло да покрива седалищните части отзад и ципа на панталона в предната част. Ръкавът на сакото трябва да бъде с дължина, която позволява да се разкрие около 1,27см от ръкава на ризата под него.Що се отнася до закопчаването, от естетическа гледна точка е необходимо последното копче на сакото ви винаги да бъде откопчано. Задължително разкопчавайте сакото си всеки път преди да седнете, защото в противен случай рискувате да го повредите, или просто да изглеждате странно в него. При сако с двойно закопчаване, горното копче трябва да бъде над/на нивото на пъпа. Същото се отнася и за средното копче при саката с тройно закопчаване.


Ризата

Абсолютно задължително е ризата ви да бъде закопчана догоре. Ако усещате дискомфорт, просто изберете по-голям размер риза.Долната част на ръкавите не бива да покриват ръцете ви. Ако това се случва, заменете ризата си с един номер по-малка.Ако потните ви жлези се активират прекалено лесно в напрегнати ситуации, винаги носете фланелка под ризата, за да си спестите излишни неудобства. Съветваме фланелката да бъде с дълбоко шпиц деколте, за да не прозира под самата риза.

 Елечето

Ако сте избрали костюм в 3 части, уверете се, че елечето е от фина материя, добре прилепнало и вталено в кръста.По отношение на дължината, елекът трябва да завършва до колана или съвсем малко под него. В никакъв случай не трябва вратовръзката да се подава под елека – това е една от най-грубите грешки, които може да допуснете.Когато носите елек, най-долното му копче винаги трябва да бъде откопчано.Елечето се комбинира най-добре с костюми с единично закопчаване, защото при тях е по-лесно забележимо наличието му. То е идеален начин да добавите допълнителен формален щрих към визията си.

Вратовръзката

Ширина и дължина са двете основни понятия, върху които трябва да акцентирате, когато избирате вратовръзка. Тя трябва да достига максимум до токата на колана ви или да завършва малко преди него. Що се отнася до ширината – препоръчително е тя да съвпада с ширината на реверите на сакото.Винаги подбирайте вратовръзката в цвят, по-тъмен от цвета на ризата.Когато правите възел, придържайте се към класическите варианти. Възелът Уиндзор е възможно най-универсалното решение, тъй като изглежда добре с всеки тип костюм и е подходящ както за по-ежедневно, така и за по-формално облекло.

 

 Панталонът

Панталонът трябва да бъде с перфектна кройка, за да придава завършен и безупречен вид на цялостната визия. Когато говорим за формално облекло, на всяка цена избягвайте широки панталони, които прекалено свободно се движат около краката ви, защото те създават впечатление за прекалено небрежен и занемарен вид.Колкото до точната дължина – препоръчително е панталонът да достига до горната част на обувките ви. В по-дълъг вариант би изглеждал торбест и отпуснат, а ако е прекалено къс, е твърде вероятно чорапите ви да се виждат под него.

 

 

 

Чорапите

Когато избирате чорапи, уверете се, че са с правилната дължина, така че краката ви да не се виждат, когато сте седнали.Ако искате оптически да „издължите“ краката си, винаги носете чорапи в цвят еднакъв с цвета на панталона, с който сте облечени.Избягвайте прекалено ексцентрични чорапи в ярки цветове. Не само, че те са абсолютно несъвместими с формалния стил на обличане, но и привличат вниманието върху обувките ви, като същевременно го отклоняват от основната фокусна точка, която следва да бъде областта на гръдния кош.

 

Обувките

Не подценявайте ролята на обувките, тъй като те са важен довършителен детайл от цялостния официален аутфит. Имайте предвид, че цветово те трябва да допълват и да бъдат в пълна хармония с цвета на костюма. Разбира се, леки отклонения са съвсем допустими, но има определени цветови комбинации, които са в абсолютен конфликт с правилата на официално облекло (напр. съчетание между кафяви обувки и черен костюм/черни обувки и кафяв костюм).Ако не сте съвсем наясно с различните типове и стилове мъжки обувки, съветваме да заложите на сигурно, като изберете един от двата най-често срещани модела обувки за костюм - лоуфъри или модел тип Оксфорд. Имайте предвид, че строго официалните обувки са максимално изчистени, без особени украшения и детайли по тях. Колкото повече бодове, капси, шевове и перфорации има по обувките, толкова по-малко подходящи за формално облекло са те.

                                                             

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мъжки Тайни

Мъжки Тайни

Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се запознае

Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се зап

Етикетът и изискванията, които трябва да се съблюдават при формалното облекло, доста често са хлъзгава и подвеждаща материя. Причината е, че кодът тук е из Етикетът и изискванията, които трябва да се съблюдават при формалното облекло, доста често са хлъзгава и подвеждаща материя. Причината е, че кодът тук е из 2019-11-19T18:54:37+02:00 Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се запознае

<p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _2R0Lu _2Dym_ text-alignjustify"><em>Етикетът и изискванията, които трябва да се съблюдават при формалното облекло, доста често са хлъзгава и подвеждаща материя. Причината е, че кодът тук е изтъкан от поредица неписани правила, които не сте длъжни да знаете, особено ако не се обличате ежедневно в официален костюм, или не сте изтъкнат моден експерт.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Затова днес, ние от LAZARINI, синтезриахме накратко всички основни норми, свързани с правилния подбор и употреба на официално мъжко облекло, с които съвременният джентълмен трябва да бъде наясно. Познаването на тези принципи и правила не само ще ви предпази от грешки и сконфузни ситуации, но ще ви даде свободата по-смело да експериментирате с всеки елемент от облеклото си, и постепенно да изградите адекватен на вътрешните си потребности, индивидуален стил. Предлагаме ви подробен списък с компонентите, съставляващи цялостния мъжки формален аутфит, както и всички критерии за техния подбор, комбиниране и правилно практическо приложение.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignleft"><em><br /><img class="alignleft" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/img_6424.jpg" alt="" width="296" height="444" />&nbsp;</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _25MYV _2R0Lu _2Dym_"><em><strong>Сакото</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Изключително важно е сакото да ви бъде по мярка, като има няколко начина лесно да установите дали е така. Обърнете внимание на раменете и дали са плътно обгърнати в горната част на сакото. Ако раменете на костюма в горната част падат ниско встрани от вашите рамене, това означава, че сте подбрали прекалено голям за вас размер. Друг лесен начин да проверите дали сакото ви е по мярка, е да пъхнете ръката си между закопчаното вече сако и гърдите си, като трябва да има достатъчно свободно място, но едновременно с това да го усещате прилепнало. Наличието на пространство между реверите и яката на ризата е друга индикация, че не сте уцелили подходящата за вас номерация. Реверите трябва да лягат плътно върху гърдите. В случай че стоят прекалено изпънати, твърде вероятно е да сте избрали сако в по-малък от вашия размер. По отношение на дължината, сакото трябва изцяло да покрива седалищните части отзад и ципа на панталона в предната част. Ръкавът на сакото трябва да бъде с дължина, която позволява да се разкрие около 1,27см от ръкава на ризата под него.Що се отнася до закопчаването, от естетическа гледна точка е необходимо последното копче на сакото ви винаги да бъде откопчано. Задължително разкопчавайте сакото си всеки път преди да седнете, защото в противен случай рискувате да го повредите, или просто да изглеждате странно в него. При сако с двойно закопчаване, горното копче трябва да бъде над/на нивото на пъпа. Същото се отнася и за средното копче при саката с тройно закопчаване.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><iframe src="//www.youtube.com/embed/WtlwkQ8Ddj0" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe><br /><em><strong>Ризата</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Абсолютно задължително е ризата ви да бъде закопчана догоре. Ако усещате дискомфорт, просто изберете по-голям размер риза.Долната част на ръкавите не бива да покриват ръцете ви. Ако това се случва, заменете ризата си с един номер по-малка.Ако потните ви жлези се активират прекалено лесно в напрегнати ситуации, винаги носете фланелка под ризата, за да си спестите излишни неудобства. Съветваме фланелката да бъде с дълбоко шпиц деколте, за да не прозира под самата риза.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em><img class="alignleft" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/5dm30459.jpg" alt="" width="363" height="242" />&nbsp;</em><em><strong>Елечето</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Ако сте избрали костюм в 3 части, уверете се, че елечето е от фина материя, добре прилепнало и вталено в кръста.По отношение на дължината, елекът трябва да завършва до колана или съвсем малко под него. В никакъв случай не трябва вратовръзката да се подава под елека &ndash; това е една от най-грубите грешки, които може да допуснете.Когато носите елек, най-долното му копче винаги трябва да бъде откопчано.Елечето се комбинира най-добре с костюми с единично закопчаване, защото при тях е по-лесно забележимо наличието му. То е идеален начин да добавите допълнителен формален щрих към визията си.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_"><em><strong>Вратовръзката</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Ширина и дължина са двете основни понятия, върху които трябва да акцентирате, когато избирате вратовръзка. Тя трябва да достига максимум до токата на колана ви или да завършва малко преди него. Що се отнася до ширината &ndash; препоръчително е тя да съвпада с ширината на реверите на сакото.Винаги подбирайте вратовръзката в цвят, по-тъмен от цвета на ризата.Когато правите възел, придържайте се към класическите варианти. Възелът Уиндзор е възможно най-универсалното решение, тъй като изглежда добре с всеки тип костюм и е подходящ както за по-ежедневно, така и за по-формално облекло.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em><iframe src="//www.youtube.com/embed/w2PgIC_JifA" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_"><em><img class="alignleft" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/0925dm30184-lazarini-mazki-kostumi-obleklo-svatba-abiturienti.jpg" alt="" width="296" height="444" /></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_"><em>&nbsp;</em><em><strong>Панталонът</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Панталонът трябва да бъде с перфектна кройка, за да придава завършен и безупречен вид на цялостната визия. Когато говорим за формално облекло, на всяка цена избягвайте широки панталони, които прекалено свободно се движат около краката ви, защото те създават впечатление за прекалено небрежен и занемарен вид.Колкото до точната дължина &ndash; препоръчително е панталонът да достига до горната част на обувките ви. В по-дълъг вариант би изглеждал торбест и отпуснат, а ако е прекалено къс, е твърде вероятно чорапите ви да се виждат под него.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_"><em><strong>Чорапите</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Когато избирате чорапи, уверете се, че са с правилната дължина, така че краката ви да не се виждат, когато сте седнали.Ако искате оптически да &bdquo;издължите&ldquo; краката си, винаги носете чорапи в цвят еднакъв с цвета на панталона, с който сте облечени.Избягвайте прекалено ексцентрични чорапи в ярки цветове. Не само, че те са абсолютно несъвместими с формалния стил на обличане, но и привличат вниманието върху обувките ви, като същевременно го отклоняват от основната фокусна точка, която следва да бъде областта на гръдния кош.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_"><em><strong>Обувките</strong></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>Не подценявайте ролята на обувките, тъй като те са важен довършителен детайл от цялостния официален аутфит. Имайте предвид, че цветово те трябва да допълват и да бъдат в пълна хармония с цвета на костюма. Разбира се, леки отклонения са съвсем допустими, но има определени цветови комбинации, които са в абсолютен конфликт с правилата на официално облекло (напр. съчетание между кафяви обувки и черен костюм/черни обувки и кафяв костюм).Ако не сте съвсем наясно с различните типове и стилове мъжки обувки, съветваме да заложите на сигурно, като изберете един от двата най-често срещани модела обувки за костюм - лоуфъри или модел тип Оксфорд. Имайте предвид, че строго официалните обувки са максимално изчистени, без особени украшения и детайли по тях. Колкото повече бодове, капси, шевове и перфорации има по обувките, толкова по-малко подходящи за формално облекло са те.</em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em><iframe src="//www.youtube.com/embed/ZOfNxnpUUDU" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></em></p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2QAo- _1iXso _35NPL _2Dym_ text-alignjustify"><em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;</em></p>

Сравнение на продукти