Блог

Как се глади мъжка риза? 23.03.2021 21:06

Как се глади мъжка риза?

Перфектно изгладената мъжка риза се забелязва от всеки!

Всеки път, когато отидете на работа или се озовете на официално събитие, ресторант или друго място, където хората са облечени елегантно, няма как да не ви направят впечатление мъжете, които носят намачкана риза.

Привлекателният външен вид, скъпите дрехи, модните марки… всичко това избледнява, когато човек е небрежен. Това се среща често сред младите офис служители, които до вчера са учили в университета и все още не са се научили как да се грижат добре за външния си вид. Хубаво е, когато има кой да ти изглади ризата, но какво ще правите, когато останете сами?

Не забравяйте, че прилежният външен вид и перфектно изгладената риза, се забелязват от всички, и това може да ви донесе много ползи.

Факт е, че както повечето млади, така и някои от възрастните мъже не знаят как да изгладят правилно официалните и спортно-елегантните си мъжки ризи. В това няма нищо срамно, но мнозина се крият зад оправдания, мислейки си, че никой няма да обърне внимание на ризата, когато е под сако. Мъжът трябва да е самостоятелен и да може да глади не само ризите си, но и да пришива копчета, ако е необходимо.

Всеки път, когато решите да отидете на интервю за работа, официално събитие или вечеря с неизгладена риза, си спомнете поговорката: „По дрехите посрещат, по ума изпращат.“

С изряден външен вид демонстрирате своята дисциплина, стил и сериозност. Ако външният ви вид подсказва, че не обръщате внимание на основни неща и не се грижите за себе си, тогава кой ще ви приеме на сериозно?

Всъщност гладенето на мъжка риза не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. С умерено количество знания е възможно да изгладите една риза за по-малко от 5 минути. А ние ще ви дадем няколко ценни препоръки, които ще ви помогнат в това начинание.

Техника при гладене на мъжки ризи

 

Първото нещо, което трябва да направите, е да обърнете ризата наопаки. По този начин ще постигнете най-добри резултати, особено при по-дебели памучни ризи.

Повечето мъжки ризи са изработени от памук или памук с добавка на друг вид плат. Уверете се, че ризата ви не съдържа основно синтетика, защото силната температура може да я изгори. Опитайте да започнете гладенето при ниска температура. Ако гънките не са изгладени добре, увеличете температурата малко. Веднага щом почувствате, че ютията започва да се плъзга трудно, незабавно спрете гладенето и намалете температурата на ютията.

Прочетете етикета, който има препоръчителната температура за ютията.

За удобство по време на гладенето, препоръчваме да оставите ризата леко влажна. По този начин гладенето ще бъде много по-лесно и дори приятно. Това обаче не се отнася за копринените мъжки ризи. Те трябва да се гладят изключително внимателно, през влажна памучна кърпа и да са напълно сухи. Пръскането с вода може да причини петна.

Качествена ютия плюс добра дъска за гладене ще направят процеса по-приятен и удобен. В ютията трябва да се излива само дестилирана вода, а не чешмяна. Също така, не забравяйте периодично да я почиствате.

Веднага след гладене на ризата, закачете я на облегалката на стол или директно на закачалка. Не хвърляйте изгладената риза на дивана или някъде другаде, защото така всичките ви усилия ще отидат на вятъра.

Градуси на ютията

 

За да не изгорите случайно любимата си риза, внимателно задайте режима на ютията, който съответства на определен вид плат.

 • 100% памук - 150 градуса, мокра пара, силно налягане.
 • Смачкан памук - 110 градуса, без пара.
 • Памук + полиестер - 110 градуса, малко пара.
 • Спално бельо - 210-230 градуса, много мокра пара, интензивно налягане.
 • Памук + лен - 180-200 градуса, обилна пара, силен натиск.
 • Вискоза - 120 градуса, без пара.

Гладене на ръкави

 

Гладенето на ръкавите на ризата може би е най-трудната задача, така че е хубаво да започнете с това. Вземете ръкава по шева и го поставете върху дъската за гладене. Опитайте се да изравните долната част на ръкава, така че да няма много гънки под горния слой на плата.

Моля, обърнете внимание, че когато сте минали по шева с ютията, трябва леко да я преместите (представете си, че пред вас има ролка, а не ръкав, и завъртете малко тази "ролка") и отново преминете през мястото с ютията, но този път не докосвайте ръбовете. Направете същото с втория ръкав, като внимавате да не намачквате изгладената част.

Гладене на предната и задната част на ризата

 

Започнете с частта, в която са пришити копчетата (предната част на ризата). Обърнете внимание на зоната близо до яката, тъй като тази част се вижда отдолу под вратовръзката.

 • Гладете внимателно около копчетата. Не гладете самите копчета, те могат да се стопят (ако решите да не обръщате ризата отвътре).
 • След това плъзнете ризата, така че да обърнете задната й част (обикновено половината от гърба или 2/3 от нея). Изгладете цялата зона, фокусирайки се върху зоната около яката на ризата. Препоръчваме да не гладите върху лепенки и етикети, направени от синтетика. Ако ютията е гореща, ръбът на етикета може да се стопи и след това да се втвърди и надраска врата Ви.
 • След като изгладите задната част на ризата, преминете към предната част, където няма копчета (това обикновено е дясната страна на ризата). Внимателно изгладете областта на джоба на гърдите (ако има такъв). Отново изгладете добре областта около яката.

Гладене на раменете на ризата

 

Следващата стъпка е да изгладите раменете на ризата. За целта поставете ризата върху тясната част на дъската за гладене, така че да може да се глади само лявото или дясното рамо. Опитайте се да достигнете до трудни места с върха на ютията, така че да не останат гънки. След като приключите с едното рамо, преминете към второто.

Гладене на яката на ризата

 

 • Разгънете яката на ризата с вътрешната страна към вас. Опитайте се да се отървете от всички гънки в ъглите на яката, тъй като това е частта, която привлича вниманието на хората около вас първо.
 • Проверете гънките и приберете ризата.
 • Вижте дали на ризата има намачкани места. Ако всичко е наред, закачете я на закачалка и я поставете внимателно в гардероба.

Допълнителни съвети от нас

 

 • Ако не сте сигурни какъв е видът плат, от който е изработена ризата ви, винаги започвайте да гладите при ниска температура. Може би ще отделите малко повече време за гладене, но няма да я изгорите.
 • Винаги гладете около копчетата, а не върху тях! Дори ако копчетата са под плата (в случай че сме обърнали ризата отвътре), все пак ги заобикаляйте, когато гладите.
 • Не гладете мръсна риза, ако не е била изпрана. Ако изгладите петната по ризата, ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, да изперете ризата след това.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мъжки Тайни

Мъжки Тайни

Как се глади мъжка риза?

Как се глади мъжка риза? - Блог LAZARINI

Повечето мъже изпитват проблеми при гладенето на мъжки ризи, затова подготвихме няколко Ценни Съвета + Видео в тази статия! Повечето мъже изпитват проблеми при гладенето на мъжки ризи, затова подготвихме няколко Ценни Съвета + Видео в тази статия! 2021-03-23T21:09:16+02:00 Как се глади мъжка риза?

<p><strong><span style="color: #000000;">Перфектно изгладената мъжка риза се забелязва от всеки!</span></strong></p> <p><span style="color: #000000;">Всеки път, когато отидете на работа или се озовете на официално събитие, ресторант или друго място, където хората са облечени елегантно, няма как да не ви направят впечатление мъжете, които носят намачкана риза.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><strong>Привлекателният външен вид, скъпите дрехи, модните марки</strong>&hellip; всичко това избледнява, когато човек е небрежен. Това се среща често сред младите офис служители, които до вчера са учили в университета и все още не са се научили как да се грижат добре за външния си вид. Хубаво е, когато има кой да ти изглади ризата, но какво ще правите, когато останете сами?</span></p> <p><span style="color: #000000;"><strong>Не забравяйте, че прилежният външен вид и перфектно изгладената риза</strong>, се забелязват от всички, и това може да ви донесе много ползи.</span></p> <p><span style="color: #000000;">Факт е, че както повечето млади, така и някои от възрастните мъже не знаят как да изгладят правилно официалните и спортно-елегантните си мъжки ризи. В това няма нищо срамно, но<strong> мнозина се крият зад оправдания</strong>, мислейки си, че никой няма да обърне внимание на ризата, когато е под <a href="https://lazarini.eu/category/saka">сако</a>. Мъжът трябва да е самостоятелен и да може да глади не само ризите си, но и да пришива копчета, ако е необходимо.</span></p> <p><span style="color: #000000;">Всеки път, когато решите да отидете на интервю за работа, официално събитие или вечеря с неизгладена риза, си спомнете поговорката: &bdquo;По дрехите посрещат, по ума изпращат.&ldquo;</span></p> <p><span style="color: #000000;"><strong>С изряден външен вид демонстрирате своята дисциплина, стил и сериозност.</strong> Ако външният ви вид подсказва, че не обръщате внимание на основни неща и не се грижите за себе си, тогава кой ще ви приеме на сериозно?</span></p> <p><span style="color: #000000;">Всъщност гладенето на мъжка риза не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. С умерено количество знания е възможно да изгладите една риза за по-малко от 5 минути. А ние ще ви дадем няколко ценни препоръки, които ще ви помогнат в това начинание.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/zsD-STQVPbc" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p> <h2><span style="color: #000000;">Техника при гладене на мъжки ризи</span></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000;">Първото нещо, което трябва да направите, е да <strong>обърнете ризата наопаки</strong>. По този начин ще постигнете най-добри резултати, особено при по-дебели памучни ризи.</span></p> <p><span style="color: #000000;">Повечето <a href="https://lazarini.eu/category/rizi">мъжки ризи</a> са изработени от памук или памук с добавка на друг вид плат. Уверете се, че ризата ви не съдържа основно синтетика, защото силната температура може да я изгори. Опитайте да започнете гладенето при ниска температура. Ако гънките не са изгладени добре, увеличете температурата малко. Веднага щом почувствате, че ютията започва да се плъзга трудно, незабавно спрете гладенето и намалете температурата на ютията.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><strong>Прочетете етикета,</strong> който има препоръчителната температура за ютията.</span></p> <p><span style="color: #000000;">За удобство по време на гладенето, <strong>препоръчваме да оставите ризата леко влажна</strong>. По този начин гладенето ще бъде много по-лесно и дори приятно. Това обаче не се отнася за копринените мъжки ризи. Те трябва да се гладят изключително внимателно, през влажна памучна кърпа и да са напълно сухи. Пръскането с вода може да причини петна.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><strong>Качествена ютия плюс добра дъска за гладене</strong> ще направят процеса по-приятен и удобен. В ютията трябва да се излива само дестилирана вода, а не чешмяна. Също така, не забравяйте периодично да я почиствате.</span></p> <p><span style="color: #000000;">Веднага след гладене на ризата, <strong>закачете я на облегалката на стол или директно на закачалка. </strong>Не хвърляйте изгладената риза на дивана или някъде другаде, защото така всичките ви усилия ще отидат на вятъра.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/sina-sportna-riza-s-dalag-rakav.jpg" /></span></p> <h2><span style="color: #000000;"><strong>Градуси на ютията</strong></span></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000;">За да не изгорите случайно любимата си риза, внимателно <strong>задайте режима на ютията, който съответства на определен вид плат.</strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #000000;">100% памук - 150 градуса, мокра пара, силно налягане.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Смачкан памук - 110 градуса, без пара.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Памук + полиестер - 110 градуса, малко пара.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Спално бельо - 210-230 градуса, много мокра пара, интензивно налягане.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Памук + лен - 180-200 градуса, обилна пара, силен натиск.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Вискоза - 120 градуса, без пара.</span></li> </ul> <h2><span style="color: #000000;">Гладене на ръкави</span></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000;">Гладенето на ръкавите на ризата може би е най-трудната задача, така че е хубаво да започнете с това. <strong>Вземете ръкава по шева и го поставете върху дъската за гладене.</strong> Опитайте се да изравните долната част на ръкава, така че да няма много гънки под горния слой на плата.</span></p> <p><span style="color: #000000;">Моля, обърнете внимание, че когато сте минали по шева с ютията, трябва леко да я преместите (представете си, че пред вас има ролка, а не ръкав, и завъртете малко тази "ролка") и отново преминете през мястото с ютията, но този път не докосвайте ръбовете. Направете същото с втория ръкав, като внимавате да не намачквате изгладената част.</span></p> <h2><strong><span style="color: #000000;">Гладене на предната и задната част на ризата</span></strong></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000;">Започнете с частта, в която са <strong>пришити копчетата</strong> <em>(предната част на ризата)</em>. Обърнете внимание на зоната близо до яката, тъй като тази част се вижда отдолу под вратовръзката.</span></p> <ul> <li><span style="color: #000000;"><strong>Гладете внимателно около копчетата</strong>. Не гладете самите копчета, те могат да се стопят <em>(ако решите да не обръщате ризата отвътре).</em></span></li> <li><span style="color: #000000;">След това плъзнете ризата, така че да <strong>обърнете задната й част </strong><em>(обикновено половината от гърба или 2/3 от нея)</em>. Изгладете цялата зона, фокусирайки се върху зоната около яката на ризата. Препоръчваме да не <strong>гладите върху лепенки и етикети, </strong>направени от синтетика. Ако ютията е гореща, ръбът на етикета може да се стопи и след това да се втвърди и надраска врата Ви.</span></li> <li><span style="color: #000000;">След като изгладите задната част на ризата,<strong> преминете към предната част, където няма копчета&nbsp;</strong><em>(това обикновено е дясната страна на ризата).</em> Внимателно изгладете областта на джоба на гърдите<em> (ако има такъв)</em>. Отново изгладете добре областта около яката.</span><span style="color: #000000;"></span></li> </ul> <h2><span style="color: #000000;"><strong>Гладене на раменете на ризата</strong></span></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000;">Следващата стъпка е да изгладите раменете на ризата. За целта<strong> поставете ризата върху тясната част на дъската за гладене</strong>, така че да може да се глади само лявото или дясното рамо. Опитайте се да достигнете до трудни места с върха на ютията, така че да не останат гънки. След като приключите с едното рамо, преминете към второто.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/sportno-elegantni-rizi.jpg" /></span></p> <h2><span style="color: #000000;"><strong>Гладене на яката на ризата</strong></span></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <ul> <li><span style="color: #000000;"><strong>Разгънете яката на ризата с вътрешната страна към вас</strong>. Опитайте се да се отървете от всички гънки в ъглите на яката, тъй като това е частта, която привлича вниманието на хората около вас първо.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Проверете гънките и приберете ризата.</span></li> <li><span style="color: #000000;">Вижте дали на ризата има <strong>намачкани места</strong>. Ако всичко е наред, закачете я на закачалка и я поставете внимателно в гардероба.</span></li> </ul> <h2><span style="color: #000000;">Допълнителни съвети от нас</span></h2> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <ul> <li><span style="color: #000000;">Ако не сте сигурни какъв е видът плат, от който е изработена ризата ви, <strong>винаги започвайте да гладите при ниска температура. </strong>Може би ще отделите малко повече време за гладене, но няма да я изгорите.</span></li> <li><span style="color: #000000;"><strong>Винаги гладете около копчетата, а не върху тях! </strong>Дори ако копчетата са под плата (в случай че сме обърнали ризата отвътре), все пак ги заобикаляйте, когато гладите.</span></li> <li><span style="color: #000000;"><strong>Не гладете мръсна риза, ако не е била изпрана</strong>. Ако изгладите петната по ризата, ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, да изперете ризата след това.</span></li> </ul>

Сравнение на продукти