Блог

Мъжкият Елек и неговото все по-силно присъствие в мъжкото облекло 17.01.2022 22:39

Мъжкият Елек и неговото все по-силно присъствие в мъжкото облекло

Когато времето захладнее, но все още липсва сняг, доста мъже се сещат за мъжкия елек – прагматично и стилно мъжко облекло, което често добавя елегантност към визията ви. Днес пазарът предлага голямо разнообразие от модели, така че всеки вкус може да бъде задоволен... дори и най-взискателният.

Отделно, всеки модел мъжки елек може да се комбинира със сака или якета, така че да създаде множество оригинални комбинации.

Но знаете ли как се заражда този вид облекло още в древността? В началото бе ризницата (бронята) – тя се е носила през XIV-ти век от храбрите рицари, за да ги защитава от хладни оръжия при кръвопролитни боеве. Но негово величество мъжкият елек официално се появява към средата на XVIII-ти век.

За разлика от ризницата, той е без ръкави. По онова време елеците били с красиви орнаменти по реверите, джобовете и по копчетата. Често предните им части били изработени от луксозни платове, а задните от по-непретенциозни.

Елекът бил любима дреха на английските аристократи, повечето от които живеели в провинцията и затова предпочитали по-практичните облекла. През XIX-ти век мъжкият елек е основна част от облеклото на джентълмените, независимо от социалния им статус. Той подчертавал талията, а в джобчето му мъжете носели часовника с верижка.

В края на XX-ти век класическите мъжки елеци са основен елемент от официалното облекло. Съчетават се със сватбени костюми както и с абитуриентски костюми.

Комбинират се с папийонки, а в задната си част се изработват най-често от коприна или вискоза. Той е част от дрескода на елегантното строго-официално мъжко облекло - “white tie”.

Днес мъжкият елек се завръща сред нас, но в най-различни разновидности. Той вече не е ограничен единствено до специалните поводи. Носи се и в ежедневието, може да го носите и в офиса, както и на неформални събирания с приятели. Комбинира се с мъжки костюми, но и с мъжки якета, а също така и с мъжки дънкови панталони.

 

ВИДОВЕ МЪЖКИ ЕЛЕЦИ

Елекът може да ви послужи за разчупване на визията и за постигане на цялостен оригинален и изискан облик, дори носен с мъжки дънкови панталони или с друг вид мъжки спортно-елегантни панталони.

Все пак всичко зависи от модела и от материята. Както и от другите части от облеклото, с което го комбинирате. А да не забравяме и посланието, което желаете да отправите със своя имидж.

Дали ще заложите на строга елегантност или ще използвате мъжкия елек като закачлива нотка в облеклото си – вие решавате. Но при всички случаи вашата поява няма да остане незабелязана.

Основно правило за мъжкия елек - да бъде наистина по мярка, нито по-широк, нито по-тесен. Той трябва да стои плътно по тялото ви и да следва извивките ви, но без да ви стяга.

Нека ви представим и видовете мъжки елеци, с които бихте могли да подчертаете своя уникален чар.

Елек с ревери – върхът на изискаността

Често се комбинира с двуредно закопчаване, но има и модели с едноредно закопчаване. Носи се най-често без сако. В този случай можете да сложите вратовръзка, ако целите по-елегантен и делови имидж. Елекът с ревери се носи и под смокинг, но в такъв случай реверите следва да бъдат по-тънки от тези на мъжкия смокинг.

Обикновено такъв елек е с три фини копчета, които контрастират с по-едрите на връхната дреха. Бял елек, комбиниран с бяла папионка, бяла риза и черен смокинг е върхът на формалността. Мъжките класически елеци с ревери в цвят шампанско също са много стилни, както и тези в цвят бордо.

Материята, от която се изработват, е обикновено студено пресована вълна. Тя е фина и приятна за носене, не запарва. Луксозните модели имат коланче на гърба, с което се регулира размера на елека. При най-изисканите церемонии елекът може да бъде заменен от черен пояс към мъжкия смокинг.

Елек без ревери – изчистен вариант

И този модел може да бъде строго официален, в зависимост от цвета, двуредното или едноредното закопчаване, джобовете, материята и наличието на декоративна кърпичка в джобчето отпред.

Този тип официални мъжки елеци се съчетават перфектно дори със спортен панталон тип „чино“. Винаги търсете контрастен ефект, когато комбинирате елека с панталон и мъжко сако. Нека цветът на елека ви бъде по-светъл от тях.

Оригинални идеи за комбинация

  • Кариран елек в цвят пепел от рози (цвят, който е актуален напоследък в мъжката мода) с бежов мъжки панталон.
  • Мъжки елек във винено червено, съчетан с елегантен дънков панталон в светъл деним, е още един пример за ефектно съчетание
  • Сив мъжки елек с черно каре, съчетан с черна риза и светлосив мъжки панталон – стилна и елегантна комбинация!

 

Дънков елек – за свободното време и занимания на открито

Представяме нещо и за всички любители на спортно-елегантния стил на обличане. Най-често се комбинира с дънкови мъжки панталони. Практичен за пролетта и есента, не е подходящ за студеното време. Някои модели са с копчета, други – с цип.

Ватиран мъжки елек с качулка или без

Този тип спортни модели навлизат в ежедневието на все повече млади мъже през последните години. Има доста атрактивни модели в ярки цветове и е избор на активните мъже, почитатели на практичните дрехи и на спортното облекло.

 

Камуфлажен елек – за къмпинг, риболов и туризъм

Много от моделите са двулицеви и с актуален принт в оранжеви нюанси. И от двете страни моделите имат джобове. Изработени са от 100% полиестер и са ватирани. Практична дреха за занимания на открито през студените дни.

Олекотената им разтеглива материя ги прави пригодени за бързи и безпроблемни движения. Материите на камуфлажните елеци са бързосъхнещи. Има модели, които се затварят само с цип и такива, които са с цип и с капси. Често се срещат и камуфлажни шушлякови мъжки елеци, подходящи за съвременната градска среда.

 

Заключение

Мъжкият елек присъства все по-силно в мъжкото облекло. Днес той е запазена марка при елегантното официално мъжко облекло. Навлиза все по-уверено и при спортно-елегантните мъжки облекла, комбинира се все по-често с дънкови или спортни панталони.

Във всички случаи мъжкият елек придава изисканост и чар към визията. Осанката добива величествен вид, на който никоя дама не може да устои.

Подчертава раменете и талията. Това е дрехата, която пасва най-добре на мъжете с атлетични тела. Но дори и да не сте от тях, винаги може да намерите модел, който да пасне отлично на вашата структура.

Един съвет: заложете на поне два стилни елека в цветове, които ще може лесно да комбинирате с вашите спортни панталони, дънки, както и по-елегантно мъжко облекло.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Мъжки Тайни

Мъжки Тайни

Мъжкият Елек и неговото все по-силно присъствие в мъжкото облекло

Мъжкият eлек и неговото присъствие в мъжкото облекло - LAZARINI

Когато времето захладнее, но все още липсва сняг, доста мъже прибягват към мъжките елеци. В тази статия ще научите кои са актуалните модели този сезон! Когато времето захладнее, но все още липсва сняг, доста мъже прибягват към мъжките елеци. В тази статия ще научите кои са актуалните модели този сезон! 2022-01-17T22:39:14+02:00 Мъжкият Елек и неговото все по-силно присъствие в мъжкото облекло

<p>Когато времето захладнее, но все още липсва сняг,&nbsp;<strong>д</strong><strong>оста мъже се сещат за мъжкия елек </strong>&ndash; прагматично и стилно мъжко облекло, което често добавя елегантност към визията ви. Днес пазарът предлага&nbsp;<strong>голямо разнообразие от модели,</strong>&nbsp;така че всеки вкус може да бъде задоволен... дори и най-взискателният.</p> <p>Отделно,<strong> всеки модел мъжки елек може да се комбинира със сака или якета,</strong> така че да създаде множество оригинални комбинации.</p> <p>Но знаете ли как се заражда този вид облекло още в древността? В началото бе ризницата (бронята) &ndash; тя се е носила <strong>през XIV-ти век</strong> от храбрите рицари, за да ги защитава от хладни оръжия при кръвопролитни боеве. Но негово величество <strong>мъжкият елек официално се появява към средата на XVIII-ти век. </strong></p> <p>За разлика от ризницата, той е без ръкави. По онова време елеците били с красиви орнаменти по реверите, джобовете и по копчетата. Често предните им части били <strong>изработени от луксозни платове</strong>, а задните от по-непретенциозни.</p> <p>Елекът бил <strong>любима дреха на английските аристократи,</strong> повечето от които живеели в провинцията и затова предпочитали по-практичните облекла. През XIX-ти век <strong>мъжкият елек е основна част от облеклото на джентълмените</strong>, независимо от социалния им статус. Той подчертавал талията, а в джобчето му мъжете носели часовника с верижка.</p> <p><strong>В края на XX-ти век класическите мъжки елеци са основен елемент от официалното облекло.</strong> Съчетават се със сватбени костюми както и с абитуриентски костюми.</p> <p>Комбинират се с папийонки, а в задната си част се изработват най-често от коприна или вискоза. Той е част от дрескода на <strong>елегантното строго-официално мъжко облекло - </strong><strong>&ldquo;w</strong><strong>hite tie</strong><strong>&rdquo;.</strong></p> <p>Днес мъжкият елек се завръща сред нас, но в най-различни разновидности. Той вече не е ограничен единствено до специалните поводи. Носи се и в ежедневието, може да го носите и в офиса, както и на неформални събирания с приятели.<strong> Комбинира се с мъжки костюми, но и с мъжки якета,</strong> а също така и с мъжки дънкови панталони.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/mazki-elek-lazarini-61e5d19897973.jpg" />&nbsp;</p> <h2>ВИДОВЕ МЪЖКИ ЕЛЕЦИ</h2> <p>Елекът може да ви <strong>послужи за разчупване на визията</strong> и за постигане на цялостен оригинален и изискан облик, дори носен с мъжки дънкови панталони или с <strong>друг вид мъжки спортно-елегантни панталони. </strong></p> <p>Все пак всичко зависи от модела и от материята. Както и от другите части от облеклото, с което го комбинирате. А да не забравяме и посланието, което желаете да отправите със своя имидж.</p> <p>Дали ще заложите на строга елегантност или ще <strong>използвате мъжкия елек като закачлива нотка в облеклото си </strong>&ndash; вие решавате. Но при всички случаи вашата поява няма да остане незабелязана.</p> <p>Основно правило за мъжкия елек - <em>да бъде наистина по мярка, нито по-широк, нито по-тесен.</em> Той трябва да стои плътно по тялото ви и да следва извивките ви, но без да ви стяга.</p> <p>Нека ви представим и видовете мъжки елеци, с които бихте могли да подчертаете своя уникален чар.</p> <p></p> <h3>Елек с ревери &ndash; върхът на изискаността</h3> <p>Често се <strong>комбинира с двуредно закопчаване,</strong> но има и модели с едноредно закопчаване. Носи се най-често без сако. В този случай можете да <strong>сложите вратовръзка, ако целите по-елегантен и делови имидж.</strong> Елекът с ревери се носи и под смокинг, но в такъв случай реверите следва да бъдат по-тънки от тези на мъжкия смокинг.</p> <p>Обикновено такъв елек е с<strong> три фини копчета, които контрастират с по-едрите на връхната дреха</strong>. Бял елек, комбиниран с бяла папионка<strong>, </strong>бяла риза и черен смокинг е върхът на формалността. Мъжките класически елеци с ревери в цвят шампанско също са много стилни, както и тези в цвят бордо.</p> <p>Материята, от която се изработват, е обикновено <strong>студено пресована вълна</strong>. Тя е фина и приятна за носене, не запарва. Луксозните модели имат коланче на гърба, с което се <strong>регулира размера на елека.</strong> При най-изисканите церемонии елекът може да бъде заменен от черен пояс към мъжкия смокинг.</p> <p></p> <h3>Елек без ревери &ndash; изчистен вариант</h3> <p>И <strong>този модел може да бъде строго официален</strong>, в зависимост от цвета, двуредното или едноредното закопчаване, джобовете, материята и наличието на декоративна кърпичка в джобчето отпред.</p> <p>Този тип официални мъжки елеци се <strong>съчетават перфектно дори със спортен панталон тип &bdquo;чино&ldquo;.</strong> Винаги търсете контрастен ефект, когато комбинирате елека с панталон и мъжко сако. Нека цветът на елека ви бъде по-светъл от тях.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/15063/files/image/sin-mazki-elek.jpg" /></p> <h3>Оригинални идеи за комбинация</h3> <ul> <li>Кариран елек в цвят пепел от рози (цвят, който е актуален напоследък в мъжката мода) с бежов мъжки панталон.</li> <li>Мъжки елек във винено червено, съчетан с елегантен дънков панталон в светъл деним, е още един пример за ефектно съчетание</li> <li>Сив мъжки елек с черно каре, съчетан с черна риза и светлосив мъжки панталон &ndash; стилна и елегантна комбинация!</li> </ul> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h3>Дънков елек &ndash; за свободното време и занимания на открито</h3> <p>Представяме нещо и за всички любители на спортно-елегантния стил на обличане. Най-често се комбинира с дънкови мъжки панталони. Практичен за пролетта и есента, <strong>не е подходящ за студеното време.</strong> Някои модели са с копчета, други &ndash; с цип.</p> <p></p> <h3>Ватиран мъжки елек с качулка или без</h3> <p>Този тип спортни модели навлизат в ежедневието на все повече млади мъже през последните години. Има <strong>доста атрактивни модели в ярки цветове </strong>и е избор на активните мъже, почитатели на практичните дрехи и на спортното облекло.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h3>Камуфлажен елек &ndash; за къмпинг, риболов и туризъм</h3> <p>Много от моделите са двулицеви и с актуален принт в оранжеви нюанси. И от двете страни моделите имат джобове. <strong>Изработени са от 100% полиестер и са ватирани</strong>. Практична дреха за занимания на открито през студените дни.</p> <p>Олекотената им разтеглива материя ги прави пригодени за бързи и безпроблемни движения. <strong>Материите на камуфлажните елеци са бързосъхнещи.</strong> Има модели, които се затварят само с цип и такива, които са с цип и с капси. Често се срещат и камуфлажни шушлякови мъжки елеци, подходящи за съвременната градска среда.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h2>Заключение</h2> <p><strong>Мъжкият елек присъства все по-силно в мъжкото облекло</strong>. Днес той е запазена марка при елегантното официално мъжко облекло. Навлиза все по-уверено и при спортно-елегантните мъжки облекла, <strong>комбинира се все по-често с дънкови или спортни панталони.</strong></p> <p>Във всички случаи мъжкият елек<strong> придава изисканост и чар към визията. </strong>Осанката добива величествен вид, на който никоя дама не може да устои.</p> <p>Подчертава раменете и талията. Това е <strong>дрехата, която пасва най-добре на мъжете с атлетични тела.</strong> Но дори и да не сте от тях, винаги може да намерите модел, който да пасне отлично на вашата структура.</p> <p>Един съвет:<em> заложете на поне <strong>два стилни елека в цветове, които ще може лесно да комбинирате</strong> с вашите спортни панталони, дънки, както и по-елегантно мъжко облекло. </em></p> <script>// <![CDATA[ (function() { document.write('<div id="cc-product-component-494"></div>'); var ccJs = document.createElement("script"), ccStyle = document.createElement("link"); ccStyle.rel="stylesheet"; ccStyle.type="text/css"; ccStyle.href="https://cdncloudcart.com/assets//global/css/embed.min.css"; document.head.appendChild(ccStyle); ccJs.type ="text/javascript"; ccJs.async = true; ccJs.src = "https://cdncloudcart.com/assets//global/js/Embed.min.js"; ccJs.onload = function() { new CloudCartEmbed({ url: 'https://lazarini.eu', product: 494, is_bundle: 0, parameters: {'template':"enhanced",'action':"cart",'font_size':"16"} }).init();sp }; document.head.appendChild(ccJs); })(); // ]]></script>

Сравнение на продукти